Saturday 16 February 2013

POLO BUN

Salam semua, dah sarapan dah? Harap semua sihat-sihat belaka. Semenjak dua menjak nie.. badan tak berapa nak sihat la pulak..Tapi tak per, demi blogku nie..ku korbankan segalanya..Hehehe..
Seperti yang dijanjikan pada entri yang lepas, Liza akan berkongsi resepi "sweet bun" yang Liza buat aritu.. .
Bun nie ala2 mexican bun tapi cuma tak masukkan perisa kopi jer. Intinya.. kita boleh pelbagaikan..ada orang suka letak butter, margerin, cream cheese etc..tak kisah la.. sebab kita yang buat dia pun..Hehehehe..
Resepi kali nie Liza ambik dr blog Kak Ummi Home Sweet Home.



POLO BUN

Bahan Roti:- (dapat 9 ketul besar)
  • 250 gm tepung protein tinggi/tepung roti
  • 20 gram susu tepung
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 50 gram gula kastor
  • 100 ml susu air 
  • 30 gram mentega tawar
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh bread improver 
  • 1 1/2 sudu teh bread softner 
  • Naisu (filling/bahan isi) secukupnya - Liza letak margerin 

Bahan Kulit Polo:-
  • 55 gram mentega
  • 55 gram gula kastor
  • 25 gm telor (lebih kurang 1/2 biji) - dipukul sikit dgn garfu
  • 2 sudu teh susu tepung
  • 130 gram tepung protein rendah/tepung gandum
Cara Membuat Kulit Polo:-
  1. Gaul mentega bersama gula kastor dengan whisk hingga rata.
  2. Masukkan telor dan gaul rata lagi.
  3. Masukkan susu tepung dan tepung, gaul rata doh dan bulatkan. Ketepikan.
  4. Canai nipis doh dan potong membulat dengan cutter dan letakkan di atas doh. (Kalau nak tengok gambar mcmana nak buat kulit bun polo nie..bolehlah pergi ke blog Kak Ummi)
Cara Membuat Roti:-
  1. Campur kesemua bahan kecuali mentega dan garam, diuli setengah rata.
  2. Masukkan mentea dan garam dan uli lagi sehingga elastik. Biarkan naik 1 jam. 
  3. Bila adunan telah naik. Tumbuk-tumbuk doh sebentar untuk keluarkan angin. Uli sekejap.
  4. Bahagikan doh kepada 70 gm setiap satu dan bulat-bulatkan hingga habis.
  5. Kemudian ambil satu doh, leperkan dan isi dengan filling (naisu) kegemaran. Tutup kembali doh dan bulatkan. Letakkan di dalam loyang. Buat sehingga habis dan biarkan naik.
  6. Letakkan kulit polo yang dicanai tadi di atas doh roti dan buat garis silang dengan menggunakan pisau. Buat sehingga habis dan biarkan doh naik seterusnya hingga 2x ganda saiznya
  7. Panggang hingga matang. (Liza pun ikut mcm Kak Ummi jgk, panaskan suhu oven pada 175 C dan bakar selama 17 minit)

Saturday 9 February 2013

KELAS BUAT ROTI SANDWICH, SWEET DAN SAVOURY BUN

Baru ada "feel" nak update blog..Last week tak berkesempatan nak update sebab busy prepare beberapa hidangan utk "meeting" kenduri kahwin BIL yang bakal berlangsung bulan depan.
Sebenarnya minggu sebelum tu..masa cuti Hari Thaipusam, Liza ada pergi kelas Chef Asma lagi..Hehehe. Kali nie Liza belajar buat roti pulak. Suka sangat makan roti tapi bila buat sendiri asyik tak naik jer.. Last2 buang bagi  kt Cik Tong..Huhuu..
Tak rugi pergi kelas nie.. (Hehehe..tak abis2 nak promote) walaupun bayarannya agak tinggi sikit tapi berbaloi2 ilmu yang kita dapat tu. Banyak la tips2 dan teknik2 yang telah Chef ajarkan. Menjadik jugak roti yang Liza buat masa kenduri aritu..Hehehe... Nanti Liza kongsikan resepinya di entri yang akan datang. Untuk entri kali nie..layan ajelah pics yang sempat Liza snap masa kelas aritu..
Proses menaikkan doh..
Rupa Potato Bread sebelum di bakar..
Roti  Burger..lepas nie tak yah beli lagi..Hehehe..
Red bean bun dgn roti sosej..Yummyyy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...