Sunday 5 January 2014

LEPAT PISANG

Salam semua.. Selamat Tahun Baru 2014!! Untuk membuka tirai 2014, Liza ingin berkongsi kuih yang Liza buat untuk minum petang tadi. Kuih nie memang tersangat la senang nak buat buatnya.. Bak kata Chef Wan "Orang buta pun boleh masak".. Hehehe..

Untuk resepi lepat pisang nie..Liza menggunakan pisang rastali yang Liza beli kat pasar Kajang semalam. Sedap jugak rasanya..masam-masam manis. Sebenarnya Liza pun tak tahu nak guna pisang apa? Bila tanya auntie kat pasar tu, dia recommend pisang nie.. Harganye boleh tahan la jugak.. Huhuuu..



LEPAT PISANG ala Chef Liza

Bahan-bahannya:-
2 sikat pisang rastali
1 1/2 cawan tepung gandum
1 ketul gula melaka (dihiris kecil-kecil)
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya

Cara-caranya:-
1. Lecekkan pisang hingga hancur.
2. Masukkan tepung gandum, gula melaka dan garam. Kacau hingga sebati.
3. Layurkan daun pisang dan potong daun pisang mengikut saiz yang dikehendaki.
4. Letakkan dua sudu besar adunan pisang tadi ke atas daun pisang dan bungkus seperti 
    membuat lepat biasa. Buat sehingga siap (Liza dapat lebih kurang 30biji kuih).
5. Kukus selama 15 hingga 20 minit.
6. Sejukkan dan boleh la dihidangkan sebagai sarapan atau minum petang.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...