Sunday 10 July 2011

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Menakutkan je bunyinye...don't judge the book by its cover..hehehe.. Kek coklat nie Liza buat bersempena dgn birthday Mr H dan juga "Happy Father's Day" yang kebetulannya jatuh pada hari yang sama. Hehehe..punyalah lama terperam.. baru sekarang nak update dalam blog..Resepi nie Liza ambil dr blog Azlita Masam Manis tapi kek Liza taklah secantik kek yang Azlita buat..Kiranya inilah kek pertama yang a bit complicate yang Liza pernah buat.  Sebenarnya tak delah complicate sangat tapi sebab tak pro-kan jadik terasalah mcm tu..hehehe..Keknya penuh dengan rasa coklat sesuai dengan namanya..My kids siap komen yang kek nie rasa mcm Kek Banana Chocolate yang kat Secret Recipe tu..cuma tak de banana jer..hehehe..Sedaplah tu agaknya..Anyway..jom kita tengok resepinya..Mintak izin tuan rumah untuk copy & pastekan kat sini..
DEATH BY CHOCOLATE CAKE
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak@butter cair
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream 
 Cara2-nya
  1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. Last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. Tambahkan golden syrup
  11. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. Kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. Ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...