Saturday, 20 October 2012

KEK KUKUS BUAH PRUNE AND KEK COKLAT MOIST

Selamat pagi semua..Harap2 semua berada dalam keadaan sihat walfiat. Hari nie nak berkongsi resepi Kek Kukus Buah Prune dan Kek Coklat Moist..Wah..wah..wah..ari nie entri istimewa..2 dalam 1. Hehehe..

Semenjak pergi belajar dgn Chef Asma aritu..semangat nak masak kek kukus dan membakar kek semakin membara..Ada confident sikit..Hehehe..Kalau tidak tu..asyik tanya diri sendiri je.."Boleh buat ke nie?"..

Oklah..tak nak membebel panjang2..Kek nie Liza buat utk dihidangkan pada Hari Raya Haji yang akan menjelang tak lama lagi. Mak Liza suka sangat kek kukus..Selalu jugak dia suruh Liza buat..tapi biasa la anak dia nie..malas sikit..Hehehe..Mintak izin tuan rumah untuk copy and paste resepinya kat sini..

Untuk kek kukus buah prune, Liza ambil dari My Resipi.

Bahan-bahan ( square baking tin-small )

  • 250g butter
  • 1 1/4 cawan gula castor
  • 7 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Coloring ikut suke
  • Sunsweet prune or asam deduwit

Cara-cara

  1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jd halus.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
  3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
  4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
  5.  Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
  6.  Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
  7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama


Untuk Kek Coklat Moist pulak, Liza ambil dr blog Denuanza.

bahan a:

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 3/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu teh baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh baking soda

(satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan)

bahan B:

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan air panas
2 biji telur gred A (kalo gred b/c, guna 3 biji)- pukul sedikit mcm nk buat telur dadar)

(satukan semua bahan b )

cara:

masukkan bahan B ke dalam bahan A..
gaul sebati sampai hilang ketul2..
boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

masukkan ke dalam loyang saiz 7/8 inci
(loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis)

atau gunakan kertas minyak

bakar selama 1 jam 15 mnt atau sehingga kek masak
adunan boleh juga dikukus
 

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...