Monday 29 October 2012

KEK MENTEGA CIDA

Selamat Hari Raya Aidil Adha..Semoga anda semua diberkati Allah s.w.t. Hari nie Liza ingin berkongsi resepi Kek Mentega dari blog Cida Denuanza. Keknya tersangatlah moist dan gebus.. Keknya hanya dibakar dengan api bawah sahaja dan ditukarkan ke api atas dan bawah pada 15 minit yang terakhir. Selamat mencuba.

Bahan-bahan:

250 gram butter- Liza guna pure butter jenama 5 star
200 gram gula kastor / 160 gram gula pasir (kisar halus jika guna gula pasir)
250 gram tepung gandum
6 biji telur
4 sudu besar susu cair (dlm tin)
2 sudu kecil baking powder (sudu kfc)
1 sudu teh esen vanila
kepingan badam / choc chip jika suka

cara-cara:

panaskan oven pada suhu 160 darjah (ikut oven masing2- Liza cuma guna api bawah shj)
pukul mentega + gula sampai kembang (leh nampak sedikit pucat dr sebelumnya)
masukkan esen vanila
masukkan telur sebiji demi sebiji (biar telur pertama sebati sblm masukkan telur ke2 dan seterusnya)
ayak tepung + baking powder
masukkan sedikit2 kedalam adunan (bahagi agak2 utk 4 kali)- secara berselang seli ngan susu
(1 bhgn tepung, diikuti 1 sudu susu air)- buat sampai abis
matikan mixer- kacau adunan guna sudip kayu hingga ke dasar bekas kalau2 ada adunan yg tak sebati, sambung mixer sekejap je just utk sebatikan adunan...

masukkan choc chip (leh gak guna choc rice)
(agak2 dlm 4 sudu)
sebatikan guna sudip je
griskan loyang ngan sedikit mentega atau lapikkan dengan kertas minyak...
x perlu sampai bungkus keliling loyang yuppp...
masukkan adunan dlm loyang

bakar selama 1 jam / sehingga kek masak- sila uji guna lidi - jgn buka oven sebelum 30 mnt pertama
utk 15 mnt terakhir, Liza tukar kpd api atas dan bawah utk garingkan permukaan kek...
sejukkan sebentar dlm 10 mnt sblm alihkan kek dari loyang...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...