Friday 13 May 2011

MASAK SAMBAL IKAN CENCARU

Hi, Selamat bertemu kembali..Just nak kongsi lauk budak2 tu for lunch yesterday. Here goes the recipe:-
Bahan2-nya:-
3 ekor ikan cencaru yang bersaiz sederhana dan dibuang kulitnya
5 ulas bwg kecil*
3 ulas bwg putih*
15 tangkai cili kering* (direndam dgn air panas)
1 biji bawang besar - dihiris bulat2
1 sudu kecil asam jawa Xtra (aku guna cap Adabi)
Sedikit serbuk kunyit
Minyak masak utk mengoreng
Garam dan gula secukup rasa


Cara2nya:-
Ikan dipotong 2@3, ikut sukalah yea. Lepas tu lumurkan ikan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga kekuning-kuningan.
Blenderkan bahan2 yang bertanda*. Kemudian panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 tadi sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan asam jawa Xtra and sedikit air (sukatan air terpulang kepada anda samada nak kuahnya pekat atau cair).  Kacau rata. Setelah itu perasakan lauk dgn garam dan gula. Kemudian masukkan ikan yg telah digorengkan tadi, kacau rata lagi. Akhir sekali masukkan bawang besar dan bolehlah tutupkan api. Senang jekan..Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...