Saturday 29 June 2013

KUEH KASWI GANDUM

Salam semua...Dah agak lama jugak tak update apa-apa kat dalam blog nie..dah bersawang lagi jadiknyer...Hihihi...
Hari nie Liza ingin berkongsi resepi kueh kaswi gandum yang Liza buat petang tadi. Selalunyer... bila buat kueh nie tak pernahnyer menjadi..tapi ari nie jadik la pulak. Huhuu... Ini yang bersemangat nak masak-memasak nie... Kalau tidak jangan harap la... Beli la jawabnyer... :)
Ok la...Resepinyer, Liza ambil dr blog Chef Hanieliza. Cuma Liza ada adjust sikit resepinyer.. Sedap, kuehnyer ala goyang-goyang dangdut sikit..Hihihiii...


KUEH KASWI GANDUM

Bahan A
3 cawan air
1 cawan gula merah/gula melaka
1 cawan gula pasir

Bahan B
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
Kelapa parut putih secukupnya
Sedikit garam

Cara-caranya:-
1. Campurkan semua bahan A dan panaskan sehingga gula hancur. Sejukkan.
2. Campurkan tepung gandum dan tepung kanji. Tuangkan bahan A ke dalam campuran tepung tadi. Kacau sehingga sebati. Kemudian tuangkan campuran tadi ke dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
3. Masukkan ke dalam periuk pengukus dan kukus selama 30 minit.
4. Bila kueh dah sejuk. Potong dengan pisau plastik dan gaul dengan kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit garam.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...