Sunday 27 May 2012

KEK BUAH KUKUS

Salam 1 Malaysia...Selamat bercuti kepada semua yang bersekolah..Semoga anak2x semua dapat memanfaatkan cuti yang diberikan..Jangan asyik nak tengok tv dan main games aje yea..Hehehee...
Hari nie Liza ingin berkongsi resepi kek kukus yang Liza buat untuk mak Liza. Liza kirimkan dekat anak Liza yang balik kampung ari nie bersama dgn Acunya..Resepinya Liza ambik dari blog Sasha Rahmat. Mintak izin copy dan pastekan kat sini. Kalau nak tengok step by step macammana nak buat kek nie..bolehlah klik kat link tadi.

KEK KUKUS BUAH
Bahan2
500gm mentega (suhu bilik) - Liza guna mentega SCS
1 1/4 cawan gula castor
6 telur (gred A) klu gred B guna 7 biji
2 cawan gula & 1 ke 2 sdB air (if necessary) - dijadikan gula hangus 

Diayak bersama
1 kati / 600gm tepung gandum
1 sdK serbuk buah pala
1 sdK rempah kuih
2 sdK bicabornate soda

1 kotak / 500gm buah2an campuran - Liza guna buah kismis hitam
digaulkan serata dgn 1 sdK esen buah (bole tukarkan kpd esen orange/lemon)
dan di salutkan dgn sedikit tepung yg diayak tadi

Cara2nya
- mentega di satukan dengan gula castor - kacau dgn sudip kayu jer - kacau serata
- masukkan telur 1 per 1 kacau serata & masukkan tepung & buah2 campuran - ketepikan sebentar
- terus ready utk buat gula hangus
- tuang perlahan-lahan gula  hangus ke adunan..kacau cepat2 hingga adunan sebati
- tuang adunan ke acuan yg dialas dgn baking paper & disapukan mentega rata2
- tutup tin pembakar dgn aluminium foil
- kukus selama 4 jam - 2 jam pertama dgn api besar dn selebihnya dgn api sederhana.
- bila dah masak sejukkan semalam..letak diatas redai & bole klurkan dari loyang & bungkus dgn plastic wrapper & bungkus lagi sekali dgn alum. foil.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...