Wednesday 16 May 2012

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

Buat cheese cake nie masa Liza ada pertandingan ala2x.."Masterchef" kat office aritu. Diaorg cakap sedap..Hmm..oklah kut sbb Liza nie bukannya peminat cheese tegar. Hehehe... Anyway..thank you for your vote..Walaupun dapat tempat ke-4, yang penting kek tu Liza masak sendiri..Tak de dari air tangan orang lain. Huhuuuu.. Resepinya Liza ambil dr bro kita..Ryo Azhar. Liza copy and paste resepinya kat sini. Thanks.
 Kek Lapis Cheese Persona

Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taU)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...