Saturday 5 May 2012

ROASTED CHICKEN THYME

Selamat Pagi semua..Dah sarapan dah? Liza belum lagi..Dapur bercuti ari nie..untuk sarapan jew..Hehehe..

Hari nie rasa bersemangat pulak nak mengupdate entri pagi2x buta..Biasanya petang baru ada masa nak update. Hehehe..

Anyway, Liza hanya ingin berkongsi resepi yang Liza cuba dr blog Kak Shahriah Masterchef.  Sekali sekala nak rasa jugak makan Western Food.... Sedap sangat ayam nie..tambah2x lagi kulit dia yang garing lagi ranggup tuh..Sekejap jer dah abis dikerjakan oleh budak2x nie..
ROASTED CHICKEN THYME

Bahan2x-nya:-
1 ekor ayam (Liza guna yang biasa jer..Hehehe)

Untuk Vegie:-
Boleh guna vegie seperti baby carots, celery, button mushrooms and small us potatoes (yang nie kena rebus dulu selama 8 minit)
Lada Hitam dan Putih (yang ditumbuk kasar)
1 Buku Bawang Putih (yang ditumbuk sedikit)
Garam
Olive Oil
Thyme

Gaulkan semua bahan bersama.

Untuk DiBawah Kulit Ayam:-
Butter
Fresh Thyme

Satukan 2 bahan diatas dan lumurkan dibawah kulit ayam

Untuk Kulit luar Ayam:-
BBQ Sauce
Lada Hitam (yang ditumbuk kasar)
Sea Salt

Gaulkan semua bahan bersama dan lumurkan diluar kulit ayam dan keseluruhannya. Lepas tu perap selama 30 minit.
Ambil loyang dan tuangkan vegie ke dalam loyang dan letakkan ayam diatasnya. Panaskan oven dengan suhu 180'C terlebih dahulu dan bakarlah selama 35 - 40minit sehingga kulit ayam garing..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...