Sunday, 22 April 2012

BLUEBERRY MUFFIN with CINNAMON CRUMBLES


Last week lunch ngan member2x kat KLCC…Since dah pi sana.. round jap kat bahagian supermarket kat Isetan. Terjumpa pulak dgn fresh blueberry..Nampak sedap jer..Boleh buat muffin esok nie? Hehehehe.. Harganye boleh tahan jugak mahalnye..100gm – RM12.90…
Soo..since dah ada blueberry..apalagi try la buat resepi  “Blueberry Muffin with Cinnamon Crumbles” dr blog  1001 Resepi..

Sedapnyerrrr..moist dan lembut jer. Mungkin sbb penggunaan buttermilk kut…Hehehe..Bila guna fresh blueberry lagi umpphh rasa dia..Terbaikkkk…

 
BLUEBERRY MUFFIN WITH CINNAMON CRUMBLES

Bahan-bahannya
1 1/2 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan gula (Liza hanya letak 1/2 cawan je...)
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil baking powder

Ayak tepung dan baking powder kedalam mangkuk....masukkan garam dan gula...gaul sebati...

1 biji telur
1/3 cawan vegetable oil
1/3 cawan susu (Liza guna buttermilk)
(campurkan minyak dan telur dalam bekas berukuran satu cawan...kemudian tuangkan susu atau buttermilk sehingga jumlah liquid menjadi ngam satu cawan)...

1 cawan blueberry...

Perlahan-lahan tuangkan campuran susu, telur dan minyak kedalam bahan kering dan gaul perlahan asalkan semua bahan kering dan cairan bergaul rata...masukkan buah blueberry...gaul...

Sudukan kek batter kedalam muffin pan/cup yang telah di lenserkan dengan minyak/butter, isi hingga hampir penuh dan kemudian taburkan topping atasnya...bakar pada suhu 180C selama 25 minit....(reheated oven)

Bahan crumble
1/2 cawan brown sugar
1/3 cawan tepung
1/4 cawan butter, cubed
1 sudu besar cinnamon powder
(gaul semua bahan rata)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...