Sunday, 29 April 2012

KEK COKLAT BAKAR

Wordless Sunday..Enjoy the pics..Buat kek nie masa "Farewell Breakfast" utk org office Mr Bad..Cuba resepi dr blog Dapurku Sayang lagi..Tak tahu macammana rasanya..hopefully sedapla...Hehehe..Kepada yg telah memakannya..mintak maaflah kalau tak sedap..Kira halal yea..:)

KEK COKLAT BAKAR
 
Bahan-bahan : loyang kecil (gandakan bahan2 utk loyang besar)
  • 100 g tepung naik sendiri
  •  40 g serbuk koko (DJ guna koko hitam)
  • 150 g gula pasir (dikisar halus)
  • 3 biji telur A
  • 50 g marjerin / mentega (dicairkan) - DJ guna marjerin
  • 60 ml susu cair
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk ovalette

Cara-cara :
  1. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Panaskan oven pd suhu 170C. Lengserkan loyang kek dgn mentega dan alaskan dgn baking paper. Sapukan lagi dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  3. Satukan gula, telur, esen vanilla, ovalette dan susu cair di dalam mangkuk pengadun dan putar hingga gebu.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga sebati.
  5. Masukkan marjerin / mentega cair dan kacau perlahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 20-25 minit (bergantung pd suhu oven masing2).
  7. Setelah masak, keluarkan terus kek dari oven dan sejukkan sebelum dihiaskan dgn ganache / topping kesukaan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...