Friday 27 April 2012

ROTI ARAB DGN KARI SARDIN


Hai uols…Apa habaq? Harap semua sihat2x no..Hehehe..Dah sarapan? Dah yea..Ok..Liza pun dah bersarapan..Hari nie buat Roti Arab cicah ngan Kari Sardin..Sedap wooo..Dua2x resepi tu Liza ambil dari Dapurku Sayang yang sangat2x terkenal dgn Kek Lapisnya yang cantik sgt kejadiannya..Layannn…
 
ROTI ARAB

Bahan-bahan : hidangan utk 4-5 orang
·         250 g tepung gandum
·         2 sk yis mauripan
·         1 sb susu tepung (jika guna susu segar tak perlu guna susu tepung)
·         1 sb marjerin/mentega
·         1 sb gula 
·         160ml -170 ml air suam (boleh campurkan dgn susu segar)
·         1/2 sk garam halus

Cara-cara :

Satukan yis bersama air suam dan gula. Bancuhkan hingga gula larut.

Kemudian biarkan sebentar sehingga yis berbuih. 

Di dalam bekas yg agak besar, ayakkan tepung. Satukan dgn garam, susu tepung dan marjerin/mentega. Gaul2kan rata2. Buatkan lubang di tengah2nya, kemudian tuangkan yis tadi. Kacau dan uli hingga menjadi doh yg licin.

Setelah itu, simpankan doh di dlm bekas yg agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Biarkan ia naik selama 1 jam.

Keluarkan doh, uli sekali lagi dan bahagikan kpd beberapa bahagian (DJ suka buat yg kecik2 jer lagi kiut..hehe). Bulat2kan doh dan leperkan/canaikan. Jangan terlalu nipis atau terlalu tebal.

Panaskan minyak secukupnya utk menggoreng. Setelah minyak cukup panas, goreng doh tadi satu persatu. Siram2kan roti agar ia naik kembang. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.

Kuah Kari Sardin

Bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin (Liza pilih brand Cap Ayam)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (Liza pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • sedikit garam, gula dan air asam jawa
  • hirisan tomato (optional)
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan. 
  4. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...