Sunday, 27 January 2013

PUDING BATIK MARIE

Salam semua... selamat bercuti.. hehehe.. Bila cuti nie, baru la ada masa sikit nak update blog nie. Kalau tidak jangan harap la.
Untuk entri kali nie, Liza ingin berkongsi resepi puding yang Liza ambik dr blog Hana's Family. Liza rasa banyak resepi nie kat luar sana..ada yang panggil "Kek Batik Marie", "Kek Batik Jawa".  Hehehe..macam-macamlah..tapi yang pasti bahan2 dia kebanyakkannya sama..dan juga rupanya mesti tak lari punya. 

Hehehe..comotnya gambar tu..almaklumlah jurukamera amatur. 
PUDING BATIK MARIE
Bahan-bahan
  • 300g biskut marie-dipatahkan 4
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 2 cawan milo
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 cawan bijiran nestum untuk baby - Liza gune nestum keluarga
  • 1 cawan butter
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla essence
Cara-cara
Pukul telur sedikit dan campurkan semua bahan2 melainkan biskut. Masak diatas api yang sederhana. Bila mentega sudah cair, dan adunan agak memekat, masukkan biskut dan gaul rata. Tuang adunan kedalam loyang yang telah di alas dengan plastic(untuk memudahkan memotong) dan tekan2kan hingga padat. Bila semua dah selesai, masukkan kedalam fridge dan biarkan hingga sejuk dan menggeras.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...