Wednesday, 18 May 2011

LAKSA PENANG DAN BUBUR CHA CHA KELEDEK

Semalam kepala dah rasa okay sikit..jadik dapur dah start 'berasap' balik..Hehehe...
Untuk lunch semalam, malas nk makan nasi..asyik2 nasi..Jadik masaklah Laksa Penang for lunch dan minum petangnya..Bubur Cha Cha Keledek..Sebenarnya resepi ini dah lama dah 'usha2' kat rumah Kak Ummi Kuantan..tapi x de berkesempatan nak buat sampailah sekarang..Kak Ummi, mintak izin utk pastekan resepinya disini..Terima kasih.
Bubur Cacha Ubi Keledek

Bahan:-
  • 1 cawan bubur cacha kering
  • 500 ml santan
  • 2/3 cawan gula pasir/secukup rasa
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 biji keledek sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong kecil
  • secubit garam
Cara Memasak:-
  1. Basuh bubur cacha dan rebus dengan air biasa hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam periuk masukkan ubi dan santan dan masak dengan api perlahan.
  3. Masukkan gula dan secubit garam dan biar mendidih dan ubi empuk.
  4. Masukkan bubur cacha tadi dan masak sebentar hingga mesra.
  5. Tutup api dan hidangkan panas atau sejuk pun best..











    Untuk resepi Laksa Penang pulak, aku rasa mesti anda semua dah ada resepinya..Jadik aku tak payahlah nak postkan kat sini..Hehehe..Layan gambar jelah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...