Untuk minggu nie Liza ingin berkongsi resepi Kek Aiskrim yang Liza buat utk hari jadi anak bujang Liza aritu..
Resepi kek kali nie Liza ambik dr blog Dunia Dapur Kama. Tapi untuk kek Liza, Liza guna campuran aiskrim coklat dan aiskrim oreo..Jadik macam berlayer-layer gitu..Hehehe..
KEK AISKRIM
Bahan-bahan kek:
250g tepung sponge mix
4 biji telur
50 ml air
50 ml minyak @ marjerin cair (Liza guna marjerin cair)
Cara membuatnya :
Pukul semua bahan diatas kecuali marjerin cair sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan marjerin cair.
Kacau sehingga rata dan sebati.
Masukkan kedalam loyang berukuran 10" (Liza guna loyang 8")
Bakar sehingga masak (lebih kurang 45 minit dengan suhu 150 darjah)
Bahan Untuk Filling:
1 bekas aiskrim vanilla - apa2 brand (Liza guna 1 bekas aiskrim coklat dan satu bekas aiskrim oreo)
1 cawan whipping cream (optional) (Liza tak letak)
Biskut oreo (hancurkan) @ Choc chip (saya guna choc chip) (Liza letak biskut oreo hancur ngan coklat kit kat)
Cara-cara:
Campurkan aiskrim dan whipping cream
Gaul rata dan sebati
Campurkan biskut oreo @ choc chip
Gaul rata
Whipping cream
Biskut Oreo secukupnya (untuk hiasan)
Cara-cara:
Pukul whipping cream sehingga kembang.
Cara menghias :
Belah kek kepada 2 @ 3 bahagian.
Sediakan loyang bersaiz 9 inci
#(Jika kek lebih besar dari loyang jangan dipotong. Tujuan adalah untuk melindungi aiskrim meleleh ketepi dan akan memudahkan kek dihias nanti)
Letak kek dilapisan bawah.
Sapu filling dengan ketebalan yang diingini.
Lapiskan lagi dengan kek
Sapu lagi dengan filling sehingga habis.
Lapiskan kek dibahagian atas
Bekukan dalam peti sejuk selama lebih kurang 6 jam @ lebih
Setelah beku, keluarkan kek dari peti sejuk
Keluarkan kek dari loyang.
Bolehlah di hias topping dan biskut oreo mengikut citarasa masing-masing
No comments:
Post a Comment