Apa khabar semua..pergi mana ari nie? Al-maklumlah semua dah dpt gajikan..hehehe..Mesti ada yang pergi shopping ataupun makan yang sedap2x bersama keluarga..Ye la..sebulan sekalikan. Merekalah yang selalu berkorban utk kita masa kita sibuk bekerja. Tanpa kerjasama mereka..rasa2xnya kerja kita pun tak boleh nak berjalan. Hehehe..apalah Liza mengarut malam2x buta nie..Sori yea..
Kali nie Liza cuma ingin berkongsi resepi yang paling simple dan mudah. Kek Aiskrim..Liza buat kek nie bersempena dgn birthday anak sulung Liza yang ke-13. Cubalah..jangan tak cuba..
Resepi nie..Liza ambik dr fotopages Miss Creative Cakes. Mintak izin copy and pastekan kt sini..
Mula2x.. kena buat vanilla sponge cake dulu. Lepas tu boleh tengok cara2x membuatnya kat sini..
Vanilla Sponge Cake
BAHAN-BAHAN
120gm Gula
120gm Tepung
4 biji Telur ‘B’
10gm Super sponge
20gm Air
20gm Minyak jagung
CARA-CARANYA
• Putar gula, tepung, telur, super sponge dan air sehingga kembang dan kental (guna kelajuan tinggi)
• Perlahankan kelajuan dan masukkan minyak jagung
• Bakar suhu 170c
Note : Resipi nie boleh guna buat swiss roll juga suhunya 190 – 200c
Kalau nak rasa koko, tukarkan Tepung 100g dan koko 20gm
120gm Gula
120gm Tepung
4 biji Telur ‘B’
10gm Super sponge
20gm Air
20gm Minyak jagung
CARA-CARANYA
• Putar gula, tepung, telur, super sponge dan air sehingga kembang dan kental (guna kelajuan tinggi)
• Perlahankan kelajuan dan masukkan minyak jagung
• Bakar suhu 170c
Note : Resipi nie boleh guna buat swiss roll juga suhunya 190 – 200c
Kalau nak rasa koko, tukarkan Tepung 100g dan koko 20gm
No comments:
Post a Comment