Saturday, 2 March 2013

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

Salam semua...Mood mengupdate datang lagi..Hehehe.. Biasa la tu.. kena tunggu ada mood dulu.. baru leh update..Huhuuu..
Kali nie Liza ingin berkongsi resepi cheese cake yang sangat sedap dan famous satu ketika dulu.. Liza rasa Liza pernah berkongsi resepi cheese cake tu kat sini..kalau tak silap la..Hehehe..
Tapi tak pe..Liza copy and pastekan kat sini sekali lagi..
Kek nie Liza buat utk harijadi rakan ofis Liza pada bulan Februari aritu.. Hehehe.. Hopefully you love the cake.. "Happy Birthday..dear"..
Lupa plk..resepi nie Liza ambik dari blog Ryo.



Kek Lapis Cheese Persona 
Bahan2: (Saiz 8x8)

A:

  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g 
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukkan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...