BANANA CHOCOLATE MOUSSE CAKE
Mula-mula kita kena masak Kek Span Coklat dulu...
KEK SPAN COKLAT
Bahan-bahan
4 biji telur (Gred B)
20gm serbuk koko
100gm tepung gandum
120gm gula kastor
10gm ovalette
20ml air
20ml minyak jagung
Cara-caranya:-
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk pembancuh.
2. Campurkan serbuk koko dengan tepung dan gaul rata. Masukkan didalam mangkuk berisi telur.
3. Masukkan gula, ovalette dan air. Putar adunan sehingga kembang 10 hingga 15 minit pada kelajuan tinggi.
4. Perhalankan putaran dan masukkan minyak. Kacau rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 35 minit sehingga masak pada suhu 170 darjah celcius.
Lepas tu...kena buat Krim Chocolate Ganache...
KRIM CHOCOLATE GANACHE
Bahan-bahan
330gm coklat masakan
130ml susu segar
375gm krim putar tawar (Whipping cream)
Cara-caranya:-
1. Potong kecil coklat masakan dan masukkan ke dalam bekas aluminium. Tuang susus segar yang dipanaskan.
2. Kacau rata dan biarkan adunan suam seketika.
3. Putar krim pada kelajuan sederhana sehingga pekat.
4. Masukkan krim putar ke dalam adunan coklat dan kacau rata
Kemudian...Chocolate Topping pulak..Hehehe..
CHOCOLATE TOPPING (GANACHE)
Bahan-bahannya
250ml krim putar tawar
30gm glukosa cair
250gm coklat masakan
30gm mentega
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:-
1. Didihkan krim putar bersama glukosa.
2. Tuang pada coklat masakan yang telah dipotong kecil dan kacau sehingga adunan sebati.
3. Masukkan mentega, esen vanilla dan kacau rata.
Akhir sekali...Sirap Koko
SIRAP KOKO
Bahan-bahannya
400ml air
80gm gula
2 sudu besar serbuk koko
Cara-caranya:-
1. Didihkan air dan gula. Masukkan serbuk koko, kacau sehingga rata dan biarkan sejuk.
Barulah kita boleh buat keknyer...
1. Potong kek span coklat menjadi tiga lapis. Letakkan lapisan pertama diatas cake board dan sapukan sirap koko.
2. Letakkan krim coklat diatasnya dan ratakan dengan ketebalan lebih kurang 1 cm. Kemudian susunkan pisang yang telah dibelah dua @ dihiris serong. Kemudian tutupkan balik dengan krim coklat tadi.
3. Letak lapisan kedua diatasnya dan ulangi langkah yang sama.
4. Letak lapisan ketiga dan ulangi langkah yang sama.
5. Ratakan krim coklat menggunakan spatula. Keraskan didalam fridge lebih kurang setengah jam.
6. Keluarkan kek dan tuang chocolate topping menutupi seluruh kek. Lepas tu boleh la hias kek mengikut daya kreatif.
1. Potong kecil coklat masakan dan masukkan ke dalam bekas aluminium. Tuang susus segar yang dipanaskan.
2. Kacau rata dan biarkan adunan suam seketika.
3. Putar krim pada kelajuan sederhana sehingga pekat.
4. Masukkan krim putar ke dalam adunan coklat dan kacau rata
Kemudian...Chocolate Topping pulak..Hehehe..
CHOCOLATE TOPPING (GANACHE)
Bahan-bahannya
250ml krim putar tawar
30gm glukosa cair
250gm coklat masakan
30gm mentega
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:-
1. Didihkan krim putar bersama glukosa.
2. Tuang pada coklat masakan yang telah dipotong kecil dan kacau sehingga adunan sebati.
3. Masukkan mentega, esen vanilla dan kacau rata.
Akhir sekali...Sirap Koko
SIRAP KOKO
Bahan-bahannya
400ml air
80gm gula
2 sudu besar serbuk koko
Cara-caranya:-
1. Didihkan air dan gula. Masukkan serbuk koko, kacau sehingga rata dan biarkan sejuk.
Barulah kita boleh buat keknyer...
1. Potong kek span coklat menjadi tiga lapis. Letakkan lapisan pertama diatas cake board dan sapukan sirap koko.
2. Letakkan krim coklat diatasnya dan ratakan dengan ketebalan lebih kurang 1 cm. Kemudian susunkan pisang yang telah dibelah dua @ dihiris serong. Kemudian tutupkan balik dengan krim coklat tadi.
3. Letak lapisan kedua diatasnya dan ulangi langkah yang sama.
4. Letak lapisan ketiga dan ulangi langkah yang sama.
5. Ratakan krim coklat menggunakan spatula. Keraskan didalam fridge lebih kurang setengah jam.
6. Keluarkan kek dan tuang chocolate topping menutupi seluruh kek. Lepas tu boleh la hias kek mengikut daya kreatif.
Wow pandainya cik liza buat.. mcm sedap je tgk kek tuhh.. Ni kwn kpd shuhada.. it is me , balqis..
ReplyDeleteOoo...Balqis rupanya...Tq for yr comments. :-)
ReplyDelete