Friday, 18 May 2012

APAM JEPUN

Selamat Sejahtera semua..semoga anda semua dapat berehat dgn secukupnya. Hari ini Liza nak berkongsi resepi kueh yang kebiasaannya ada dijual kt Pasar Malam. Kueh Apam Jepun...Pernah dengar tak? Tak tahulah samaada ada kena mengena dgn Jepun tak...sebab tak pernah lagi pergi melancung kat sana..Hehehe.. Resepi ni Liza intai dari blog Hasue-I Love My Life. Sepatutnya adunan nie kena perap selama 4-5 jam tapi Liza terus masak jer sbb kes tak sabar punya psl. Intinya Liza guna blueberry filing sbb kes malas nak buat inti kacang merah dan nak beli pun tak sempat..kedai dah tutup..Hehehe..

KUIH APAM JEPUN

Bahan2:(dpt dlm 30 lebih..Liza guna acuan egg banjo)

500gm kacang merah * seelok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk
gula pasir 4 senduk lauk yg kecil * (boleh ditambah...ikut selera memasing)
3 helai pandan disiat & simpulkan *
sedikit garam *
rebus bahan2 diatas sehingga empuk dan jadi paste seperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum)

500gm tepung gandum
40gm mentega
2 sdt penuh instant yeast **
1 sdt gula pasir **
1-2 sdm air suam **
campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang
3 biji telur 
510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
160gm gula halus
1/2 sdt garam & sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanilla (klau suka)

Cara-cara:
  1. Tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan
  2. Telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata.
  3. Masukkan adunan tadi kedlm bekas yg berisi tepung..gaul rata.
  4. Blend kan sikit adunan tadi utk mendptkan tekstur yg lebih halus.
  5. Bubuhkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam
  6. Lengserkan sedikit minyak dgn menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
  7. Sebelum tu sapukan mentega pada acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dgn api yg perlahan supaya tk hangus..
  8. Kalau nk tau bila boleh terbalikkan...tolak(gerak2kan) sedikit acuan tu ..kalau dah tak melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu kena cepat2 supaya adunan yg sebelah atas tu tk tumpah...
  9. Terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sbb besi tu panas...klau dah pro tk pe..hehehe
  10. Kalau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...