Monday, 28 May 2012

FARMBROZEN KENARI

Nama biskut yang sangat unik sekali...Itu yang membuatkan Liza bersemangat nak mencubanya.. Cara pembuatannya pun seunik namanya jugak..Hehehe..
Biskut nie memang sedap dimakan..Sangat lembut dan rapuh..Tapi bila Liza makan..macam ada yg kurang pulak. Tak tau apa yang kurangnya. Hmm..nak kena buat edisi siasat nie..Hehehe..
Resepi kali ini..Liza ambik dari blog yang tak asing lagi..Kak Azlita Masam Manis.

FARMBROZEN KENARI
 
Lapisan Cookies - base
10 oz tpg gandum (284 gm)
1.5 oz gula kaster (45 gm)
6 oz butter (180 gm)

Lapisan Putih - Topping
60 gm putih telur -  2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung

Bluberry atau strawberry filling
 
Cara2xnya

Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
Tuangkan adunan ke dalam loyang
 
Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan doh setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
 
Kemudian kita buat topping.
Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
 
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian potong.
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...