Friday, 5 April 2013

KEK MARBLE CRUMBLE

Hai..apa khabo semua? Harap-harap semuanyer sihat-sihat belaka.Minta maaf le..minggu lepas tak berkesempatan nak mengupdate entri yang suam-suam kuku nie.. Hehehe.. Emotional sikit. So tak leh nak update entri takut kang jadi entri meluahkan perasaan bukannya entri masakan. Hehehe.. Apa-apa jelah Labu..
Anyway..kali nie Liza ingin berkongsi resepi "Kek Marble Crumble" yang Liza ambil dari majalah Saji keluaran Raya Ogos 2012..Resepi oleh Chef Khairi Anuar Ahmad.
Kek nie rasanya sedap sangat..Tak terlalu manis..Mungkin a bit manis kat crumble dia kut.. Moist and chocolatey.. Hehehe..Apa-apapun memenuhi selera keluarga Liza..Tambah-tambah pulak Liza memang peminat tegar kek marble. Wajib buat lagi nie.. Huhuuu..

KEK MARBLE CRUMBLE

Bahan A
250gm mentega
190gm gula aising
4 biji telur
5gm esen vanilla
250gm tepung gandum
5gm serbuk penaik
50gm coklat gelap kompaun

Bahan B
75gm mentega
75gm gula kastor
150gm tepung

Cara menyediakan

  • Pukul gula aising dan mentega hingga gebu. Masukkan esen vanilla serta telur sedikit demi sedikit sambil memutar.
  • Setelah sebati, masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik sedikit demi sedikit. Teruskan memutar sehingga adunan tadi sebati dan tidak berketul-ketul.
  • Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  • Untuk mendapatkan adunan coklat, ambil satu bahagian adunan tadi dan tuangkan coklat gelap yang telah dicairkan dan gaul sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam acuan bulat berukuran 9" secara berselang seli.
  • Gaulkan kesemua bahagian B sehingga menjadi bergentil, kemudian taburkan dipermukaan kek.
  • Kemudian bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30-35 minit.
Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...