Saturday, 13 April 2013

KUEH SERIMUKA PANDAN

Selamat Berhujung Minggu.. Semoga semuanya ceria-ceria selalu. Buat juadah apa untuk minum petang hari nie? Untuk minum petang kali nie, Liza buat Kueh Serimuka Pandan yang menjadi kegemaran Liza sejak kecil lagi. Liza sukan kueh yang berwarna hijau..macam kueh talam pandan, kueh cara manis, kueh bengkang pandan dan sebagainya. Hehehe..

Untuk resepi kali nie, Liza ambil dari blog Kak Yati Memories yang memang terkenal dengan kueh-kueh talam dan tradisional. 
P/S: Konon-konon nak buat Serimuka Berlapis tapi macam tak berapa nampak pulak lapisnyer..Huhuuu..



KUEH SERIMUKA PANDAN

Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500g beras pulut
  • 300ml santan pekat
  • 300ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
  2. Basuh bersih & toskan
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A
  • 250 gm gula castor
  • 100 mg tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje.
  2. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...