Untuk resepi kali nie, Liza ambil dari blog Kak Yati Memories yang memang terkenal dengan kueh-kueh talam dan tradisional.
P/S: Konon-konon nak buat Serimuka Berlapis tapi macam tak berapa nampak pulak lapisnyer..Huhuuu..
KUEH SERIMUKA PANDAN
Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 500g beras pulut
- 300ml santan pekat
- 300ml air
- 2 tsp garam halus
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
- Basuh bersih & toskan
- Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
- Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan dalam loyang 10x10x2".
Bahan A
- 250 gm gula castor
- 100 mg tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air
- 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
- 4 biji telur
- 1/2 tsp garam halus
- 1/4 tsp pandan essence
- pewarna hijau- secukupnya
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje.
- Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30-40 minit.
No comments:
Post a Comment